Het Shetland schaap is een van de kleinste Britse rassen. Het ras staat bekend om zijn zeer fijne, zachte wol en de verschillende kleuren en patronen van de vacht.Het zijn kleine tot middelgrote dieren, met sommige wol op hun gezicht, neuzen of benen.

De rammen wegen ongeveer 90-125 lb (41-57 kg) en ooien ongeveer 75 tot 100 pond (34-45 kg).Wij hebben in 2002 voor Shetland schapen gekozen omdat ze heel hanteerbaar zijn, sterk en gezond, diverse kleuren hebben en een vriendelijk en levendig karakter.

Wij doen mee met preventie van dierziekten. We zijn zwoegervrij en onze meeste fokdieren zijn scrapie ongevoelig (ARR/ARR).

Kleuren en patronen

Shetland schapen zijn er in heel veel kleuren en patronen, waarvan sommige nog steeds worden geclassificeerd. De meest voorkomende kleuren zijn wit, zwart, katmoget (donkere buik en donkere schaduwen rond neus en ogen, lichter elders), gulmoget (het omgekeerde van katmoget: lichte buik, lichte markeringen rond de ogen, donker elders), moorit (rood-bruin), fawn en zwart.

Lammeren

 

Net als andere “primitieve” rassen, zijn de ooien sterk seizoensgebonden vruchtbaar in de herfst en winter, en lammeren in het voorjaar of de zomer.

Shetland ooien zijn sterk en hoeven bijna nooit geholpen te worden bij het lammeren (ze lammeren zelf af). Doordat ze meestal maar 1 of 2 lammeren krijgen, hebben ze altijd voldoende melk.

Stamboek

Wij fokken alleen stamboek Shetland Schapen. Elke zomer worden onze ooilammeren gekeurd. Veelbelovende lammeren houden we vaak zelf nog een jaar. Wanneer de schapen 1 jaar zijn kunnen ze op rastypische kenmerken en bouw worden gekeurd met een zogenaamde ‘puntentelling’.

Wij hebben nu schapen die gemiddeld 85 punten scoren (een zeer goed) op een schaal van 0 tot 100.

Alleen de beste ramlammeren verkopen we voor de fok. Dat is meestal maximaal 1 ram per jaar. De overige rammen laten we castreren.

Hamels

Hamels (gecastreerde rammen) staan bekend om hun prachtige vacht omdat ze gecastreerd zijn, geen last hebben van hun hormonen en ook geen kracht hoeven te geven aan de dracht en het zogen van lammeren.

Daarbij hebben ze het rustige karakter van ooien, zonder de ‘vervelende’ eigenschappen van rammen zoals de scherpe geur en het dominante gedrag.